Deși boala veche, diabetul a revenit și în modernitate cu cifre alarmante. Ca dovadă, în România anului 2023 se estimează că numărul celor nediagnosticați depășește un milion. În mod paradoxal, dezvoltarea civilizației nu a redus, ci a multiplicat cauzele care duc la apariția acestei boli. Alimentația defectuoasă, stresul, stările depresive, alcoolul, tabagismul, noxele din mediul înconjurător, precum și poluarea de orice tip sunt, în ziua de azi, cauze predispozante pentru apariția bolii. Ele constituie, fiecare în parte, un subiect amplu dezbătut în tratatele specialiștilor în domeniu. Un rol important îl are, de asemenea, și ereditatea, așa cum se relevă în multe studii actuale.
Dacă oamenii de știință au păreri convergente în legătură cu tratamentul diabetului, este de spus că în privința alimentației corecte opiniile sunt diverse și, uneori, chiar contradictorii. Practic, nu există o lucrare care să stabilească tranșant modul de alimentație al oamenilor care suferă de acest tip de afecțiune. Tocmai această carență este corectată prin lucrarea Alimentația bolnavilor de diabet, o sinteză a celor mai bune metode de stopare a intoxicării organismului cu substanțe chimice, un îndreptar excepțional pentru dietă, menit să echilibreze organismul și chiar să stopeze boala.
Fără a avea pretenția de a fi atotcuprinzătoare, cartea de față are în vedere dezbaterea pe înțelesul tuturor a celor mai importante aspecte ce trebuie precizate în cazul alimentației bolnavilor de diabet. Ea pune la dispoziția cititorilor o prezentare generală a tuturor produselor alimentare care influențează în mod pozitiv sau negativ boala diabetică, precum și rețete și meniuri zilnice, ceaiuri și suplimente nutritive dispuse la intervale orare clar precizate și obținute prin tehnologii de preparare analizate și argumentate detaliat. Pe de altă parte, sunt explicate principiile care au stat la baza întocmirii meniurilor propuse bolnavilor de diabet, astfel încât acestea să aibă un rol pozitiv în ameliorarea stării de sănătate.
Această lucrare se adresează unui public foarte larg, cointeresând largi categorii de oameni. Autorii lucrării recomandă și oamenilor sănătoși însușirea acestor principii de alimentație corectă, astfel încât să se poată debarasa de preparatele moderne de tip industrial, care dăunează grav sănătății. Numai așa incidența diabetului vă scădea drastic.